Akıllı Telefonlar Dünyayı Hızla Dönüştürüyor

Son 50 yıldır dünyada hızlı bir teknolojik yenilenme yaşanıyor. Fakat hiçbir yenilik ve dönem akıllı telefonların hayatımıza girmesi kadar yıkıcı sonuçlar üretemedi. Akıllı telefonlar iş yapma tarzlarımızın yöntemlerinde belirleyici olmaya başladı. İş yapma biçimlerimiz kökünden değiştiriyor.

90’lı yıllarda internet tabanlı teknolojilerin hızla hayatımıza girmesiyle birlikte E-Ticaret, CRM gibi kavramlar hızla hayatımızın bir parçası oldu.

Bugün 20 yaşında olan gençler, internetsiz bir hayatı hayal bile edemiyorlar. 2030’da 20 yaşında olacak olanlar akıllı telefonsuz bir hayatı düşünemeyecekler bile…

2000’lerin başında Kurumsal Kaynak Yönetimi (ERP) ile desteklenen B2B (Kurumsaldan Kurumsala ) ve B2C (Kurumsaldan Müşteriye) ile birlikte ticaret yapma tarzlarımızı değiştirdik.

2008 yılından sonra iOS ile hayatımıza giren “Apple Store (Elektronik Uygulama Mağazası)” ile hayatımız değişti. Yeni özellikler ve yetkinlikler uygulamalarla akıllı telefonlarla giydirilmeye başlandı.

Her gün yüzlerce yeni uygulama store’larda yerini alarak akıllı telefonlarımız üzerinden bize dokunuyor. Yeni bir hizmet sunmak veya eğlence kaynağı olabilmek için yarışıyorlar. Milyarlarca indirilen uygulamalar var dünyada. Apple Store ve rakibi Google Play’de toplamda 5 Milyonun üzerinde aplikasyon var.

İletişim yönetimi değiştiren, bir şekilde alışveriş ile birleştiren Çin’in iletişim platformu weChat Aralık 2020 itibariyle 1.2 milyar kullanıcıyı geçti. WeChat’te 2 milyonun üzerinde büyüklüğü 2 kb’dan küçük mini uygulama var.

Nereye gidiyoruz?

Gücünü akıllı telefondan alan uygulamalar, bizi ve işimizi iyi tanıyor, derin öğrenme algoritmalarıyla bizi ve alışkanlarımızı öğreniyor, ihtiyaçlarımızı önceden tespit edebiliyor, kendini sürekli geliştiriyor.

İşimizi her yerden yapabilir olduk. Bilgi kirliliğinin içinde sadece ihtiyacımız olan bilgiye, ihtiyacımız olduğu anda ve miktarda ulaşabilmenin konforuna alıştık.

2019 yılı itibariyle dünyada konsol ve pc tabanlı oyunlar tahtını mobil oyunlara devretti. Artık dünyada oyun pazarının %60’ı cep telefonu üzerindeki oyunlarla dolu.

Alışkanlarımız hızla değişiyor. B2E (Kurumsaldan Çalışana), V2B ( Tedarikçiden Kurumsala), B2V (Kurumsaldan Tedarikçiye) birçok farklı iş yapma biçimi hayatımıza giriyor.

Yaşayarak, bir parçası olarak öğrenmeye devam ediyoruz.

Bir zamanlar e-ticaretten bahsederken, ticaretin bir satış kanalı olarak bakardık. 1.4 milyarlık Çin’te e-ticaret hacmi %40’lara koşuyor. Ticaret, e-ticarete dönüşüyor.

Bu dönüşümün bir parçası olamayan, kendini ve işini yenileyemeyen hiç kimse ayakta kalamayacak.

Bu bilgiyi paylaşın: