Avrupa’nın en büyük kamyon pazarı olan Türkiye’de 850 Bin kamyon her gün yollarda. Günde ortalama 450 bin kamyon yük alıyor.

1.2 Milyon SRC Yetki Belgeli kamyoncunun tek ekmek kapısı kamyonu.

Ekonomik şartlar son 10 yıl içinde lojistik firmalarını hızla kamyon sahipliğinden çıkararak birer yük organizatörüne dönüştürmüştür. Türkiye’de sayıları 8 bini bulan, irili ufaklı lojistik firması var. Bunların büyük çoğunluğunda “ÖZMAL” olarak adlandırılan kamyon sahipliği oranı %5’lerin altında. Türkiye’de faaliyet gösteren, günde binin üzerinde taşıma yapan öyle büyük lojistik firmaları var ki kendilerine ait tek bir kamyonları bile yok.

Nakliyenin tüm yükü kamyoncuların sırtında. Yollarda gördüğünüz kamyonların 20 tanesinin 19’ı şahıslara ait. Özellikle Anadolu’da kamyonculuk önemli ekmek kapılarının başında geliyor.

Yollardaki 1.2 milyon kamyoncunun her birisinin şahıs şirketleri var. Her birisi aslında birer KOBİ. Ayda 7-8 fatura kesiyorlar, ayda 20-25 bin TL çeviriyorlar. Bu şirketlerin çoğu bir süredir batak durumda. Kamyoncuların %90’ının kredibilitesi sıfır. Hepsinin vergi ve prim borçları, GSM borçları, kredi borçları vs var. Çalışmaktan başka şansları yok bu gizli KOBİ’lerin.

Kamyonunun kredi yükü zaten omuzlarında yüklü bu kahramanların. Ayda en az 8-10 bin TL kredi ödüyor birçoğu.

Yük bulabilmek için çok kötü fiziksel şartlardaki nakliye sitelerinde tahtalar arasında volta atarlar, yolda yaşadıkları nice engele rağmen yüklerini zamanında indirebilmek için insanüstü savaş verirler. Dönüşte atıl kalmamak için erkenden “dönüş yükü” stresine girerler, her zaman “ucuz mazot” kollamak zorundadırlar çünkü navlun ücretleri işi öldürür. Bir taraftan ailelerine sürekli hasret kalırken, diğer taraftan evlerini geçindirmek için çırpınırlar. Aysonunda kamyonlarının kredisini zor denkleştirirler, yük bulabilmek için simsarlara, lojistik firmalarına komisyonlar dağıtmak zorunda kalırlar. Çoğu zaman paralarının bir kısmını zamanında alamazlar…

Seslerini duyuramaz bu insanlar, çünkü öyle bir boş zamanları yoktur 🙁

Boy boy haberler yapılıyor bu günlerde; İzmir Işıkkent’teki Nakliyeciler Sitesi’ndeki kalabalık hedef gösteriliyor, “sosyal mesafe yok” diye!

Ekmek derdi Coronavirüs korkusunu yeniyor…

Açıklanan hiçbir ekonomik paket bu gizli kahramanları kapsamıyor! Oysa ki;

  • Kamyoncular olmazsa fabrikaların ürettiği ürünleri marketlere kimler taşıyacak? Her gün yaklaşık 120 Bin kamyonun marketlere gidecek malları fabrikalardan marketlerin ana depolarına taşıdığını biliyor musun?
  • Kamyoncular olmazsa isimli büyük lojistik firmaları fabrikalardan alacakları malları kimlere taşıtacaklar? Yollarda gördüğünüz kamyonların aslında %95’inin Lojistik firmalarının değil, bizzat kamyoncuların kendisinin olduğunu biliyor musunuz?!
  • Marketlerde raflar boşalırsa halkın paniğini hükümetler nasıl yönetebilecek? Coronavirüs nedeniyle son 2 hafta içinde marketlerdeki satışların 2 kattan fazla arttığını biliyor musun?
  • Türkiye’deki kamyonlar 3 gün kontak kapatırsa, 2 hafta içinde market raflarında %25’lere varan boşluk yaratabileceğini, bunun da sosyal anarşiyi tetikleyeceğini düşünebilir misiniz?
  • Yollardaki kamyonların 3 gün devlet tarafından fonlanması maliyetinin 3 milyar TL’nin üzerinde olacağını tahmin edebilir misiniz?

Ekonomik paketlerde bu 1.2 Milyonluk emekçiyi dikkate almak gerekir.

Devlet tarafından kamyoncuların hayatlarını kolaylaştıracak, yüke daha hızlı ve pratik bir şekilde ulaşmalarını sağlayacak teknolojileri hızla hayatın bir parçası haline getirmek artık kaçınılmaz olmuştur.

Lojistik sektörü önümüzdeki 5 yıl içinde dijitalleşmenin en yoğun yaşanacağı sektör olacaktır.

Sadece 3.5 ay içinde hızla yayılarak, dünyada 201 ülkede 4 milyar insanı doğrudan evlere hapseden Coronavirüs krizi lojistiğin insanlık için ne kadar hayati bir rolü olduğunu bir kez daha ortaya çıkarmıştır.

Lojistik teknolojileri bu kriz ile birlikte daha hızlı hayatın bir parçası haline gelecektir.

Türkiye’den çıkan, geçtiğimiz yıl dünya çapında başarılara imza atan lojistik teknolojisi Startup’ı TIRPORT (www.tirport.com), Kamyoncu ile lojistik firmalarını ve yük sahiplerini akıllı telefonlarda bir araya getiren sıra dışı teknolojileri barındırmaktadır. Halen günde 1.500’ün üzerinde yüklemeyi yöneten, çok sayıda lojistik firmasına operasyon yönetim teknolojisi olarak destek veren TIRPORT, kamyoncuya bulunduğu yerden, evinden bile yük bulan, yolda giderken dönüş yükünü organize edebilen yapay zeka destekli teknolojilere sahiptir.

Kamyoncuyu önemseyen ve ona değer veren TIRPORT, akıllı telefonlardaki TIRPORT YükCepte uygulamasıyla bu yıl sonunda 200 bin kamyoncunun yük ararken birinci adresi olmayı hedefliyor.

Pin It on Pinterest