Pandeminin etkisiyle büyük bir sıçrama yaşayan e-ticaret hacmi Çin’de %50’yi, Türkiye’de %25’i zorluyor. E-ticaret firmaları her gün gelen milyonlarca siparişi yönetme konusunda farklı teknolojiler arıyor. Peki böyle bir teknoloji mümkün mü?
Bohçacıları ve Çerçicileri hatırlar mısınız veya bilir misiniz?
Bohçacılar, evleri gezerek bohçalarındakileri satar ve anında teslimat yapardı. Çerçiciler, köy ve yaylalara giderek araçlarındakileri satar ve anında teslimat yapardı. Bohçacılar ve Çerçiler, en çok hangi üründen nerede kaç tane satılacağını belirleyip o ürünleri, müşterilerinin kapısına kadar götürürdü. Bohça ve Çerçinin aracı, aslında onların deposuydu ve onlar, satış yaptıktan hemen sonra bu depoyu kullanarak anında teslimatı gerçekleştirirdi.
Bohçacılar ve Çerciler, esasında bunları (bohça ve araç) depo olarak kullanıp “Son Kilometre Depolama (Last Mile Warehousing)” yapıyordu.
Son Kilometre Depolama, e-ticaret ürünleri için temel depolama ve katma değerli hizmetlerin verileceği “küçük (250-500 m2)” depoların (münferit veya kampüs) en kısa sürede (örneğin 1 saat içinde) teslimatı yapacak şekilde en yakın yerde konumlandırılmasıdır. Bu yapılanma e-ticaret için dağıtımın daha kolay olmasını ve iadelerin daha iyi yönetilmesini sağlayabileceği gibi daha birçok avantajı da beraberinde getirecek.
Son Kilometre Depolama, binlerce mikro depoyu (200-1.000 m2), yüzlerce e-ticaret sitesini yüzbinlerce ürün broker’ını, onlarca kargo/teslimat şirketini ve binlerce elleçleme ekibini teknolojileriyle bir araya getirerek sürecin uçtan uca yönetilmesini sağlayacak.
Yazının devamını okumak için tıklayınız.