Pandemi, Lojistik Sektöründeki Dönüşümü Hızlandırdı

Dünyada önümüzdeki 5 yıl içinde en büyük dijital dönüşüm yaşanacak 3 sektörden birisi “lojistik” olarak dikkat çekiyor. Lojistik olmadan ticaret döngüsü tamamlanamıyor. Satın alınan malın müşteriye sorunsuz bir şekilde teslim edilebilmesi gerekiyor. Ticaret eşittir lojistik demek.

Lojistik ile birlikte sağlık ve eğitim de diğer ön plana çıkan sektörler olarak dikkat çekiyor.

Dünya’da e-ticaret hızla yaygınlaşıyor. Yaşamakta olduğumuz Pandemi koşulları, cep telefonlarının ve internetin yaygın kullanımı e-ticaretin yayılım hızını daha da arttırdı. E-ticarette liderliği kaptırmayan Çin’de, toplam ticaretin içinde e-ticaretin oranı %40’lara koşuyor. ABD ve Avrupa %14’lere ulaştı. Türkiye’de ise %8’lere yaklaşıyor.

Ticaret hızla dijitalleşiyor. Mağazalar sanal mağazalara dönüşüyor. Ticaret dijitalleşse de satın alınan malın müşteriye teslim edilmesi gerçeği, değişmez bir metafor olarak karşımızda dimdik duruyor. İşte bu nokta lojistiği diğerlerinden farklılaştırıyor. Fabrikada üretilen malın müşterinin kapısına fiziksel olarak ulaştırılması gerekiyor.

Yüzyılın en büyük salgın tehdidi ile karşı karşıya kalan dünya, bir taraftan Covid-19’a yönelik geliştirilen aşı ve tedavi yöntemleriyle pandemiyi kontrol altına almaya, hayatı yeniden alışık olduğumuz haline dönüştürmeye çalışırken diğer taraftan tüm sosyo-ekonomik yaşamı derinden etkileyen bu duruma çözümler üretme gayretinde.

2020 yılının son ayına girdiğimiz bu günlerde dünya ekonomisindeki daralma %10’lara doğru gidiyor. Pandemi, lojistik sektörünün sağlıklı çalışabilmesinin hayatın diğer bileşenlerinin idamesi için ne kadar kritik olduğunu ortaya koydu.

Bir ülkede kamyonlar çalışıyorsa, o ülkede yaşam vardır.

AŞININ UYGULANMASINA ÖNCELİK SAĞLIK PERSONELİ VE LOJİSTİKÇİLERDE

BioNTech firmasının geliştirdiği aşıların ABD ve Avrupa’da dağıtımına bu ay başlanıyor. Aşıların üretiminden depolanmasına ve dağıtımına tüm aşamalarında -70 santigrat derecedeki soğuk zincirinin muhafaza edilmesi en önemli lojistik problemlerden birisi haline dönüşecek.

ABD’de ilk parti aşıların uygulanmasında öncelik verilecek gruplar arasında sağlık personelinin yanında lojistikçiler ve kamyon şoförlerinin de olması dikkat çekti. Lojistik ekosistemin aktörleri sadece aşının taşınması için değil, günlük hayatın idamesi için çok kritik bir rol üstleniyorlar. Evlerimizden işlerimizi yönetebiliyor, çocuklarımızın eğitimlerini bir şekilde idame ettirebiliyorsak, ihtiyaçlarımız kapımıza gelebildiği içindir.

LOJİSTİK TEKNOLOJİSİ STARTUPLARI LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜ YENİDEN ŞEKİLLENDİRİYOR

Yapay zeka, arttırılmış zeka gibi teknolojilerle güçlenen, akıllı telefonlarla erişilebilirlikte sınır tanımayan lojistik teknolojisi startupları yaygınlaşıyor. Unicorn olmayı başaranların sayısı 15’i geçti. Çin’de 10 milyon kamyoncuyu, 5 milyon yük vereni platformunun bir parçası haline getiren Manbang, geçtiğimiz hafta aldığı 1.7 milyar dolarlık yatırımla değerlemesini 12 milyar doların üzerine çıkardı.

ABD’de Convoy, Project44, Uber Freight, Next Trucking, Coyote, FourKites, Flexport, Güney Amerika’da CargoX, Avrupa’da Senner, Forto, OnTruck, Shippeo, Hindistan’da Rivigo, Blackbuck, Delhivery, Afrika’da Lori Sistem ve Kobo360, Türkiye’de ise TIRPORT ve ParkPalet ön plana çıkıyor.

CREATE@ALIBABA FİNALİSTİ TIRPORT, 3 YIL İÇİNDE GÜNDE 30 BİN KAMYON FTL TAŞIMAYI YÖNETMEYİ HEDEFLİYOR

Create@Alibaba, katılımcı açısından dünyanın en büyük startup yarışması. 100’ün üzerinde ülkeden, 17 farklı bölgeden yarışmaya katılma hakkı kazanan 7 bine yakın Startup, önce ülkesinde, sonra bölgesinde yarıştıktan sonra Çin’deki yarı finallere katılma hakkı alıyor. Buradan ise finallere katılma bileti almak için mücadele ediyor.

2 yılda bir yapılan bu dev organizasyonda, farklı bölge ve eleme turlarını geçerek Hangzhou’daki dünya finallerine katılma hakkı kazanan TIRPORT, 2018 Kasım’ında adını “Unicorn Olacak 20 Startup’tan birisi olarak finallere yazdırmıştı.

O günden bu tarafa 2 yıl geçti. TIRPORT büyümeye devam etti. Artık 5 farklı dilde, 7 ülkede faaliyet gösteriyor. Global Teknoloji Endeksi Crunchbase’de Lojistik Servisleri ve Teknolojileri kategorisinde Dünyada ve Avrupa’da ilk 5 teknoloji arasında sıralanıyor.

TIRPOPT sahip olduğu teknolojiler ile bir taraftan lojistik firmalarına yürüttükleri operasyonları uçtan uca tüm dijital platformlardan(iOS/Android/iPAD/Web) dashboardlarla yönetme gücü verirken, diğer taraftan; yük sahipleri ile güvenilir kamyoncuları gerçek-zamanlı, konum-tabanlı olarak TIRPORT YükCEPte uygulamasında bir araya getiriyor.

Sahip olduğu arttırılmış zeka destekli mobil teknolojilerle Türkiye’deki en büyük lojistik firması kadar bir operasyonu 45 kişi ile yönetebiliyor. 55 bini aşkın bireysel kamyoncu, 300’ün üzerinde yük veren ve lojistik firmasıyla çalışıyor. Günlük ortlama 2.500-3.000 kamyon taşımanın yönetildiği TIRPORT, 2021 yılı sonunda günlük 8 binin üzerinde taşımaya ev sahipliği yapmayı hedefliyor.

TIRPORT kullandığı akıllı teknolojilerle lojistik firmalarına atıl kapasitelerini giderme imkanı sağlarken, yollardaki kamyonların %95’inin şahıslara ait olduğu Türkiye’de, bireysel kamyonculara daha yolda giderken dönüş yükü organize edebilme gücü veriyor.

Bu bilgiyi paylaşın: