ARTTIRILMIŞ ZEKA İLE DESTEKLENEN DİJİTAL ÇÖZÜMLERİYLE DÜNYADA DA DİKKAT ÇEKEN TIRPORT, TÜRK LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜN DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜNE IŞIK TUTUYOR

Dünyayı derinden etkileyen Pandemi, 4.5 milyar insanı aynı anda aylarca evlerine hapsetti. İnsanda olmadan yaşayamayan, 125 nanometre boyutundaki mikroskobik Covid-19 virüsü, dünyada hayatı durdurdu. Dünya ekonomisi tarihinde görülmemiş bir gerileme dönemine girdi. Uçamayan on binlerce uçağa havaalanlarındaki park alanları yetmedi, günlük 100 milyon varili bulan petrol tüketimi %30 düştü, global enerji talebi %15 azaldı. 4 ayda 150 milyonun üzerinde çalışan işinden oldu.

KAMYONLAR ÇALIŞIYORSA, FABRİKA BACALARI TÜTÜYOR DEMEKTİR

Bu süreçte yüzbinlerce kamyon evlerde karantinadaki insanları doyurmak, ihtiyaç duyulan malları zamanında ulaştırmak için her gün yollardaydı. Lojistik, insanlığın hayatta kalabilmesi için ne kadar stratejik bir sektör olduğunu bir kez daha hatırlatmış oldu.

Dünyada lojistik sektörü büyüklüğü 2020 başı itibariyle yaklaşık 5 trilyon dolar seviyesine geldi. Önümüzdeki 5 yıl içinde %30’un üzerinde büyümesi ve 6.5 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaşması bekleniyor.

Lojistik sektörünün en önemli bacağı olan taşımacılıkta 3 temel ürün dikkati çekmektedir: 2PL, 3PL ve 4PL. Lojistik faaliyetlerin büyük çoğunluğu “3PL” kategorisinde gerçekleşiyor. Bu kategori üretici ile müşterinin deposu arasında malın yolculuğunun lojistik hizmet sağlayıcı firmalar tarafından kontratlı olarak yönetilmesini ifade ediyor.

3PL, lojistik şirketinin hizmet verdiği üretici mallarının müşterisine sevk öncesi geçici depolamasını, zamanı geldiğinde taşınmasını ve müşterinin deposuna ürünün uygun şartlarda güvenle teslim edilmesi süreçlerinin yerine getirilmesini ifade ediyor.

DÜNYA DEVLERİ DİJİTALLEŞMEYE HER YIL MİLYARCA DOLAR YATIRIM YAPIYOR

Her birisi on milyarca dolar değerlemeye sahip dünya devleri bu sektörde global aktör olarak yer alıyor. Bunların arasına;

J.B. Hunt Transport Services, C.H. Robinson Worldwide, Ceva Logistics, FedEx Corp., United Parcel Service (UPS), Expeditors International of Washington, XPO Logistics, Kenco Group, Deutsche Post DHL Group, Americold Logistics, Maersk Group, Panalpina, Nippon Express, Schenker, DSV Air & Sea’yi sayabiliriz.

Lojistik devleri son 3 yıldır stratejilerinin merkezine dijitalleşmeyi yerleştirdiler. Her yıl milyarlarca dolar yatırım yapıyorlar. UPS, ABD’li yeni nesil dijital lojistik firması Coyote’yi tam 1.9 milyar USD’a satın aldı, FedEX, DHL, Maersk, CEVA, XPO, DVS gibi lojistik devleri risk sermayesi şirketleri kurdular. Lojistik teknolojisi, depolama ve otonom teknolojilere, bu alanlardaki yenilikçi startuplara milyarlar yatırmaya başladılar. UBER, ABD’de dijital lojistik operatör olarak girdiği pazarda 2 yıl içinde 500 milyon dolar ciroyu yakaladı, agresif bir büyüme stratejisiyle diğer pazarlara da giriyor. Pazarda dijital rekabet hızla artıyor.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK LOJİSTİK PAZARI DİJİTALLEŞMENİN EŞİĞİNDE

Taşımanın %92’sinin karayoluyla yapıldığı Türkiye’de 850 bin kamyon yollarda. Her gün 450 bin kamyon yük alıyor, ortalama 280 km. taşıma yapılıyor. 1.2 milyon kamyoncu doğrudan bu işten ekmek yiyor.

Türkiye’de bir günde ödenen navlun ücreti 1 milyar TL’nin üzerinde. 8 bine yakın irili ufaklı lojistik firmasının hizmet verdiği sektörde en büyük 2 lojistik firması pazarda % 1 bile pazar payına sahip değil.

Yollardaki kamyonların %95’inin şahıslara ait olduğu Türk Lojistik Sektörü, yüke ve güvenilir kamyoncuya hızla ulaşmanın kestirme yollarını sağlayan, akıllı operasyon yönetimi araçları sunan dijital teknolojilerle dönüşüm geçirmeye hazırlanıyor.

TIRPORT, 5 YIL İÇİNDE LOJİSTİK PAZARINDA %7 PAZAR PAYI HEDEFLİYOR

Türkiye’den çıkan lojistik teknolojisi startup’ı TIRPORT, ortaya koyduğu inovatif dijital çözümlerle son iki yıl içinde pazarda hızla büyüyor. Birçok büyük lojistik şirketi ve üretici firma, lojistik operasyonlarını etkili yönetebilmek için TIRPORT’u tercih etmeye başladı. Pandemi sürecinde 3 ay içinde iş hacmini %50’nin üzerinde arttıran TIRPORT, 2020 yılı sonunda ayda 120 Binin üzerinde taşımayı yönetmeyi hedefliyor. 40 Bine ulaşan üye kamyoncu sayısını 2 yıl içinde 200 binin üzerine çıkarmayı hedefliyor.

TIRPORT, 2019’da Çin’de yapılan dünyanın en büyük startup yarışması create@alibaba’da binlerce aday arasından Hangzhou’daki finallerde “Unicorn Olacak 20 Startup”tan birisi seçilmişti.

ABD’li Coyote, Convoy, KeepTruckin ve Flexport’un, Çinli Manbang’in, Hint’li Rivigo, Delhivery ve BlackBuck’ın milyar dolarlık şirketlere dönüştüğü FreightTECH pazarı hızla büyümeye devam ediyor.

Uluslararası teknoloji firmalarını, startupları ve yatırımları yakından takip eden, çeşitli algoritmalarla kategorilerine ve bölgelerine göre sıralayan Global CrunchBase endeksine göre TIRPORT, 2020 yılı Mayıs ayı sıralamalarında “lojistik teknolojileri” kategorisinde dünyada ilk 20 arasında yer almaya başlamıştır.

2 yıl içinde 200 bin kamyoncuya ulaşmayı ve ayda 300 Binin üzerinde taşımayı yönetmeyi hedefleyen TIRPORT pazarın endüstri 4.0 dönüşümünde öncü rol üstlenmeye devam etmektedir.

Pin It on Pinterest