Coronavirüs, Dünya’da iş yapma ve yönetme tarzlarını kalıcı olarak değiştirmeye devam ediyor. Artık imkânsız gibi görünen birçok iş uzaktan/evden yönetilebilir hale dönüşüyor.

E-Ticarete göre daha ağır yol alan hizmetin dijital dönüşümü, sosyal mesafenin hayati olduğu şu günlerde müthiş bir şekilde hızlandı. Bankacılık, eğitim, lojistik, sağlık dijitalleşiyor.

HİZMET SEKTÖRÜ HIZLA DİJİTALLEŞİYOR

Hayatımıza giren yeni dijital kavramlar, karantina günlerinden sonra da hayatın organik parçası olmaya devam edecek gibi duruyor: Uzaktan akıllı yönetim, her seviyede e-toplantı, temassız lojistik operasyon yönetimi, uzaktan etkileşimli akıllı eğitim, online sınavlar, online müşteri ziyaretleri, banka müşteri temsilcisinin evinden hizmet verebilmesi, belki online dava yönetimi dahil olmak üzere çok sayıda hizmet dijitale taşınıyor.

E-Ticaret de kendi içinde yenileniyor. Kişilerin tüketim davranışlarının veri bilimi metodolojileriyle analiz edildiği, her yerden akıllı yönetilebilen, taleplerin konum-tabanlı toplanıp gerçek-zamanlı akıllı teslimatlarla çok hızlı sonuçlandırılabildiği yeni nesil perakende yönetimi geliyor.

Günlük hayatta ihtiyaç duyduğumuz birçok hizmet, tıpkı UBER mantığında konum-tabanlı, gerçek-zamanlı arz-talep yönetimine geçiyor.

100 MİLYAR USD’LIK TÜRK LOJİSTİK SEKTÖRÜ DİJİTALLEŞECEK

Dünyanın en büyük Startup yarışması Create@Alibaba’nın Hangzhou’daki dünya finallerinde binlerce Startup arasından“Unicorn Olacak 20 Startup”tan birisi seçilerek 2019’a giren Lojistik Teknolojileri Startup’ı TIRPORT, Lojistik Yönetimini uçtan uca dijitalleştirmeye devam ediyor.

Akıllı algoritmalarla desteklenen uygulamalarıyla 100 Milyar USD’lık Türk Lojistik Sektörünü dijitalleştirmeye aday olan TIRPORT, yaşanmakta olan Coronavirüs Kriziyle sosyal mesafenin korunması gereken şu günlerde lojistiğin kesintisiz yürütülmesi için birçok KOBİ’nin tercih etmeye başladığı emsalsiz bir çözüm olarak ön plana çıkıyor.

Taşımanın %92’nin karayollarıyla yapıldığı Türkiye’de günde 450 binin üzerinde kamyon yük alıyor. 1,2 Milyon SRC Belgeli kamyon şoförü ekmeğini bu işten yiyor. Sayıları 8 bini bulan irili ufaklı nakliye firması, 500’e yakın taşıyıcı kooperatif 7/24 yük peşinde konuşuyor.

Coronavirüs krizi nakliye sitelerindeki acı tabloyu ortaya koymuştu. Kamyoncular yurt çapında onlarca nakliye sitesinde mecburen yük peşinde koşuyor. Sosyal mesafeyi dikkate alamıyor, çünkü yük bulmak için kaybettiği her saat onun aleyhine çalışıyor.

LOJİSTİK YÖNETİMİ TIRPORT’LA UÇTAN UCA DİJİTALLEŞİYOR

Türk Lojistik pazarı oldukça dağınık bir yapıya sahip. Türkiye’nin en büyük lojistik firmaları pazarda % 0.5 bile pazar payına sahip değiller. Ayrıca Özmal oranları çok düşük. Lojistik firmaları %95 seviyesinde spottan kamyon bularak taşımalarını yaptırıyor. Türkiye’de nakliyenin ağırlıklı yükü aslında bireysel kamyoncuların sırtında.

İşte tam bu noktada 4.5 yıldır geliştirdiği ve kademe kademe devreye aldığı teknolojilerle TIRPORT giriyor. Yapay zeka algoritmalarıyla desteklenen çözümleriyle sektörde kısa sürede adından söz ettirmeye başlayan TIRPORT, Avrupa’daki en iddialı dijital platformlardan birisi haline geldi.

Lojistik firmaları tüm operasyonlarını TIRPORT uygulamalarıyla uçtan uca yönetebilme, kamyoncu portföyünü gerçek-zamanlı, konum-tabanlı kontrol edebilme gücüne sahip olurken, kamyoncular ise bulundukları konuma yakın yük fırsatlarından cep telefonlarındaki TIRPORT Yükcepte uygulamasıyla anında haberdar olabiliyorlar.

Covid-19 krizi tüm dünyada üretimi vurdu. Türkiye’de de Mart ayında sanayi üretimi %48 civarında düştü. Önde gelen lojistik firmalarının iş hacimleri %50’lere varan oranda azaldı.

TIRPORT KRİZE RAĞMEN SON BİR AYDA %30 BÜYÜDÜ

Türkiye’nin en büyük lojistik firmalarının bile günde maksimum 1.500 kamyon taşıma yapabildiği bu günlerde, özellikle spot pazarda KOBİ’lerden gelen yoğun taleple TIRPORT, 15 Mart-15 Nisan arasındaki dönemde iş hacmini %30’un üzerinde arttırarak günde 1800 kamyona çıkardı. KOBİ’ler alışık oldukları klasik yöntemlerle uygun kamyonlara ulaşamayınca dijital platform olan TIRPORT’u keşfetmeye başladılar. Aynı şekilde kamyoncular da hızla TIRPORT üyesi olmaya başladılar. TIRPORT’ta halen 35 Bine yakın aktif kamyoncu var.

TIRPORT bu yılın sonunda günde 5 bine yakın taşımayı yönetebilmeyi hedefliyor. Bu rakam Türkiye’nin en büyük lojistik firmasının 2 katı bir hacme ulaşmış olmayı ifade ediyor. TIRPORT’un 2023 hedefi ise; pazarda %7’lik bir Pazar payına ulaşmak, günde 30 bin taşımayı yönetebilmek, Türkiye’deki 250 bin kamyoncunun bulunduğu yerden yük bulmak ve daha yolda giderken dönüş yükü yakalamak için 1 numaralı tercihi olmak.

TIRPORT’un sloganı çok net ve basit: “Yükünü Cepten Bul, Lojistiğini Cepten Yönet…”

Pin It on Pinterest