TIRPORT’la 2020’ye Bakış

100 Milyar Dolarlık Türk Lojistik Sektörü 2021’e Büyük Umutla Giriyor

Her gün yaklaşık 450 bin kamyon FTL(Tam Kamyon Yük) taşımanın yapıldığı Türkiye’de yollardaki kamyon sayısı 856 bin civarında. 1,2 Milyon SRC Belgeli kamyon şoförü ekmeğini doğrudan kamyonundan kazanıyor. Mal taşımalarının %90’ının karayollarıyla yapıldığı ülkemizde nakliye sektöründe bir günde dönen navlun ücreti bir milyar TL’nin üzerinde.

2020 yılı içinde Pandemi Türk lojistik sektörünü oldukça hareketlendirdi. Avrupa’nın hemen yanında önemli bir üretim üssü konumunda olan Türkiye, gıda ve hijyen başta olmak üzere artan iç ve dış taleple birlikte yeniden lojistik performansını yükseltmeye başladı.

Toplam perakende pazarı içinde e-ticaretin, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de son bir yıl içinde büyük atak yaparak 2 kattan fazla büyümesi ve %15’lere ulaşması lojistik sektörünü hem FTL hem de kargo trafiği anlamında oldukça hareketlendirdi.

Dünya Ticaret Örgütü (WTO) verilerine göre; küresel mal üretimi 2019’da %2.8 düşüşle 18.9 trilyon dolar civarında gerçekleşmişti. 2020’de bu rakam bir miktar daha düşüşle 18 trilyon dolar civarında seyretti. Dünya ekonomisinin 2021’de yeniden yükselişe geçmesi ve %5 büyümesi bekleniyor.

TIRPORT’la 2020’ye Bakış

Yeni normalin en önemli metaforu dijitalleşme. Lojistik firmaları önümüzdeki 5 yıl içinde büyük dönüşümlere sahne olacak. 5 yıl içinde sadece lojistik teknolojilerinin 100 milyar doların üzerinde doğrudan yatırımı kendisine çekmesi bekleniyor. Türkiye önümüzdeki 5 yılı iyi değerlendirirse; bölgesel üstünlükleri, üretim gücü, nitelikli işgücü gibi kriterlerle önemli lojistik inisiyatifler alabilir. Üretim ve lojistik gücünü katlayarak arttırabilir. Siyasi istikrar, uluslararası kategoride geliştirilecek iyi ilişkiler yabancı sermayenin yönünü 2006-2012 yıllarında olduğu gibi yeniden Türkiye’ye çevirebilir. Dünyada sermayenin yatırım için aradığı güvenli limanlardan birisi Türkiye olabilir. 2021 tüm fırsatlara iyi bir başlangıç yapmak için önemli bir çıkış noktası olabilir.

Raporu indirmek için tıklayınız.

Bu bilgiyi paylaşın: