Koronavirüs pandemisi ulusal ve uluslararası lojistik akışlar üzerinde taşıma faaliyetlerini durma noktasına getiren ve zorlu geçen 2020 yılının ardından 2021 yılında da etkisini sürdürmeye devam etti. 2020 yılında yaşanan şokun etkisi 2021 yılında devam etmese de pandeminin derin etkilerinin hissedildiği sektörlerin başında halen küresel lojistik sektörü gelmektedir.
2021 yılında dünyada “K Tipi Toparlanma/İyileşme” yaşandığı söylenebilir. Söz konusu iyileşme modelinde bazı sektörler güçlü bir büyüme gösterirken diğerleri daha az seviyede toparlanma performansı ya da düşüş eğilimi sergiler. Lojistik sektörü bazında değerlendirme yapıldığında bazı taşıma modları krizi yönetebilirken diğer modlar sınıfta kaldı.
Her ne kadar çeşitli krizlerle karşı karşıya kalsa da pandemi sürecinden nispeten az etkilenen taşıma modu denizyolu taşımacılığı oldu. UNCTAD tarafından hazırlanan “Review of Maritime Transport 2021” raporu, koronavirüs pandemisi denizyolu taşımacılığını sekteye uğratsa da bu düşüşün beklenen kadar dramatik gerçekleşmediğine işaret ediyor.
Kuşkusuz pandemi sürecinde havayolu taşımacılığının da değişen dünya düzeninden etkilenmesi kaçınılmazdı. Avrupa içi havayolu trafiği 2021 yılı Aralık ayında 2019 yılının aynı dönemine göre %25 azaldı. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) verilerine göre, hava kargo kapasitesi yavaş da olsa tutarlı bir iyileşme eğilimi gösteriyor.
Koronavirüs, bir diğer önemli taşıma modu olan karayolu taşımacılık operasyonları için de vurucu geçti. Salgının dünya geneline yayılması sonucunda 2020 yılının birinci ve ikinci çeyreğinde karayolu sınırlarının kapanması nedeniyle Orta Doğu, Orta Asya ve Avrupa başta olmak üzere, ithalat ve ihracat yükü taşıyan araçlar kısıtlamalarla karşı karşıya kaldı, şoförlerin maruz kaldığı karantinalar karayolu taşımacılığı faaliyetlerini sekteye uğrattı.
Son olarak demiryolu pandemi sürecinde kurtarıcı taşıma modu olarak öne çıktı. Demiryolu taşımacılığı temassız ticareti olanaklı kılması sebebiyle salgından dolayı kapatılmak zorunda kalan sınır kapıları arasındaki ticaretin devam etmesini sağladı.
Kaynak rapora https://www.utikad.org.tr/images/HizmetRapor/utikadlojistiksektoruraporu2021-1654.pdf adresinden ulaşabilirsiniz.