Lojistikte Blockhain Teknolojisi Etkisi

DHL raporuna göre yalnızca ABD’de 500.000’in üzerinde kayıtlı bireysel taşımacılık şirketi bulunmaktadır. Fabrikada üretilen bir eşyanın alıcıya ulaşması sırasında 10’dan fazla ara durakta işlemden geçmektedir. Böylesine karmaşık yapıya sahip tedarik zincirinde birçok şirket hala manuel yollarla veri girişi yapmakta ve bu verileri kağıtlar üzerinde tutmaktadır. Tüm bu süreç veri takibini ve güvenilirliğini ciddi derecede düşürmektedir.

Dünya Ekonomik Forumu tahminlerine göre tedarik zincirindeki bariyerlerin ortadan kaldırılmasıyla dünya ekonomisi %5, dünya ticareti %15 büyüyebilir.

Blockchain teknolojisi getirdiği yeniliklerle dünya ticaretini ivmelendirmeye aday bir konumda yer alıyor. Rapora göre blockchainin kuvvetli bir aday olmasının arkasında 3 temel faktör yatıyor:

1) Daha Hızlı Ticaret
Dünya gemicilik endüstrisi 50 binden fazla gemiye sahip. Dünya ticaretinin %90’ını yöneten bu dev endüstrinin işleyişi çok fazla sayıda bürokratik işleme ve belgeye bağlıdır. Günümüzde sadece bir adet geminin Doğu Afrika’dan Avrupa’ya eşya taşıması için 30’dan fazla insana ve 200’den fazla sayıda işleme ihtiyaç vardır.

Lojistikte Blockhain Teknolojisi Etkisi

Tüm bu sistemlerin blockchain temelli teknolojilerle entegre edilmesi sayesinde Avrupa’daki alıcı yükünün an itibariyle nerede olduğunu rahatlıkla izleyebilecek ve oluşabilecek bir soruna anında müdahele edebilecektir. Blockchain temelli teknolojilerin geliştirilmesiyle oluşturulan sistemler sayesinde sadece işlemlerin durumu değil dokümantasyon süreçleri de canlı şekilde izlenebiliyor ve çok daha hızlı bir süreç haline geliyor.

2) Yüksek İzlenebilirlik
Blockchain temelli geliştirilen yeni teknolojiler sayesinde spesifik bir ürünün tedarik zincirindeki yolculuğu aşam aşama izlenebilir hale gelmektedir. Yapılan her işlemin aynı sistem üzerinden yürütülmesi, ürünün farklı taşıyıcılarla veya alıcılarla etkileşmesi durumunda dahi çok rahat şekilde gerekli bilgileri sağlayabilmektedir. Bu sayede ticaretin tek bir elden yönetilmesine ve izlenebilmesine olanak sağlamaktadır.

3) Ticari Süreçlerin Otomasyonu
Tahminlere göre ticari faturaların %10’u hatalı veri içermektedir. Ve taşımaların %5’inin yapılacak olan fatura düzeltmeleriyle daha karlı hale getirilebileceği düşünülmektedir. Blockchain teknolojisi sayesinde dokümanların dijital hale getirilmesi dünya ticareti üzerine ciddi bir etki yaratacaktır. Düzenlenen her bir kontrat otomatik bir şekilde onaylandıktan sonra bir sonraki aşamaya geçecek ve bu sayede hatasıza yakın bir sistemin işlemesi sağlanacaktır.

Blockchain teknolojisinin manuel olarak işleyen lojistik sektörüne getireceği yenilikleri bu şekilde sıralayan DHL raporuna göre çok yakın gelecekte tedarik zinciri blockchainin getireceği yeniliklerle tanışacak ve uluslararası ticaret çok daha verimli bir hale gelecektir. Özellikle tedarik zincirindeki işlem ve doküman izlenebilirliğiyle yakın gelecekte uluslararası ticaret yönetimi parmaklarımızın ucunda olacak.

DHL İnovasyon Merkezi ve Accenture koordinesinde yürütülen “Blockchain in Logistics” raporu 2018 yılında paylaşılmıştır. Kaynak rapora buradan ulaşabilirsiniz.

Bu bilgiyi paylaşın: